Hier hebben wij 4 gezonde recepten. 

 

Griekse panzanella:

Ingrediënten voor 4 personen
1 grote ciabatta reeds gebakken
200 gr cherrytomaatjes
4 gele tomaten (of rode)
Halve komkommer
1 rode ui
100 gr feta
60 gr groene olijven
1 teentje knoflook
Kneepje citroensap
Handje peterselie
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Scheur de ciabatta in stukken en verdeel het over een ovenschaal. Pers 1 teentje knoflook uit en voeg dit samen met de oregano, wat peper en zout en een royale scheut olijfolie bij het brood.

Hussel het brood door elkaar en rooster de stukjes in de oven in ongeveer 5 minuten krokant.

Halveer de cherrytomaatjes en snijd de gele tomaten in partjes. Voeg dit bij het brood in de ovenschaal.

Snijd de rode ui in halve ringen en de komkommer in partjes voeg dit ook bij de broodsalade.

Voeg de olijven toe en een kneepje citroensap en hussel alles goed door elkaar. De tomaatjes nemen zo de lekker de smaken van de kruidenolie op.

Verkruimel tot slot de feta over de panzanella.

Verdeel de Griekse panzanella over 4 borden.

 

Gezonde quiche 

Ingrediënten 4 personen:

benodigdheden:

5 eieren
half kopje melk
oude geraspte kaas
1 grote ui
half doosje champignons
1 rode paprika
halve courgette
100-125 gram verse doperwten
1/4 pakje bladspinazie (ontdooien en goed ui laten lekken)
6-8 kleine trostomaten
verse franse kruidenmix

bereiding:
Snij behalve de tomaten alle groenten klein.
Bak alle groenten in plantaardige olie, met de helft van de Franse kruiden. Hou de spinazie en de tomaten apart.
leg de gebakken groenten op de bodem van een ovenschaal
kluts de eieren met de melk en peper en zout naar voorkeur, bij voorkeur met een Mixer; het mengsel moet schuimen.
Giet het eimengsel rustig over de groentenmix; het mengsel moet alle groenten bedekken.
Druk de tomaten, die je gehalveerd hebt, met de achterkant in het eimengsel. de fijngesneden spinazie druk je ook rustig in het eimengsel.
Bestrooi de schaal met oude kaas naar wens. (ook een optie; brokken fetakaas of Boursin)

 

pasta met courgette


 ingrediënten voor 4 personen

benodigdheden:
• 300 g schelpjespasta (zak 500 g)
• 2 uien
• 1 courgette
• 200 g dikke plakken achterham
• 125 g mozzarella
• 2 el traditionele olijfolie
• 450 g pastasaus met kruiden (zak)

bereiden

1. 1Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
2. 2Snipper de ui en snijd de courgette in blokjes. Snijd de ham en mozzarella in stukjes.
3. 3Verhit ondertussen in een hapjespan de olie en fruit de ui 3 min. Voeg de courgette en ham en bak 1 min mee. Voeg de pastasaus toe en verwarm nog 3 min. Breng op smaak met peper en zout.
4. 4Schep de pasta om met de saus en mozzarella en verdeel over de borden.

 

kikkererwtensalade met zalm

benodigdheden:

300 g winterpeen
3 el zonnebloemolie
1 rode ui
400 g verse sperziebonen
1 citroen (schoongeboend)
3 el tahin sesampasta
2 el milde yoghurt
700 g kikkererwten in blik
300 g zalmfilet
40 g rucola

bereidingswijze:

Schil de winterpeen en snijd in plakjes van ½ cm. Verhit 2 el olie in een hapjespan en bak de peen 5 min. op middelhoog vuur. Voeg peper en eventueel zout toe. Schep regelmatig om. Snijd ondertussen de ui in flinterdunne halve ringen. Doe in een kommetje, schenk er heet water over en laat staan tot gebruik.
Maak de sperziebonen schoon en halveer ze. Voeg de sperziebonen toe aan de peen en bak 3 min. mee. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng het citroenrasp en 4 el -sap met de tahin en yoghurt tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Spoel de kikkererwten af onder koud water en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Meng vervolgens in een grote schaal met de dressing. Schep de wortel en sperziebonen erdoor.
Bestrijk de zalmfilet met de rest van de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de zalm 4 min. Keer halverwege. Laat de ui uitlekken en schep met de rucola door de kikkererwtensalade. Verdeel de zalm in stukken over de salade en serveer.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb